Diyet hakkında notlar

Ahmet Dağtaş
2 min readDec 29, 2020

--

Burada yazılanlar benim deneyimlerimdir. Ben bu konunun uzmanı değilim. Kimseye tavsiye olarak veremem. Araştırmak, diyetisyene gitmek herkesin kendi inisiyatifindedir.

Diyet kişiye özeldir.

Kalori sayma, bel ve kalçanı ölç. Asıl yağ yakımını onlar belirliyor. Kilonu ölçmeyi de ihmal etme. Ölçümleri haftada 1'den sık yapma. 1 haftalık sonuçlar yanıltıcı olabilir. Rakamlara takılma, bunu takıntı haline getirme.

Hiçbir diyet yoktur ki kişiyi spor yapmadan sağlıklı hale getirsin. Haftada en az toplam 2.5 saat güvenli sınırlar içinde yüksek nabızda antrenman.

Günlük alman gereken protein miktarını belirle, o miktarın altına düşmemeye çalış. 1 günlük düşmeler çok problem değil.

Diyetinden lifli beslenmeyi eksik etme.

Ne yersen ye, iyice çiğne.

Zaman zaman elma sirkesi iç. Ne yaptığını bilmiyorsan kullanma.

Diyeti kısa süreli yapılan bir şey değil, hayat standardın haline getir. Kendi standartlarında kural dışı beslenmeler yapabilirsin fakat her gün kola-cips yemenin sağlıkla açıklanabilecek bir tarafı yok.

Maalesef toplum olarak nasıl besleneceğimizi bilmiyoruz. Sadece tek yönlü sebze yemeği yemek de sağlıklı değil. Bunu öğrenmeli ve çocuklarımıza öğretmeliyiz. Temelde aşılanması gereken bir bilgi bu.

Uzun süreli açlık bir diyet değil, olması gereken bir yaşam döngüsü bence. İnsülin direnci yaşamamak ve vücudun diğer sağlıklı faaliyetlerini sağlayabilmesi için gerekli. Bu, aç kalmadan da gerçekleştirilebiliyor.

Asla kabız olma. Çok aşırı miktarda kahve kabızlık yapabilir.

Uykusuz kalma. Uykusuzluk, iştah kontrolünü kaybettirir. Bunun için de 16'dan itibaren kafein içeren içecek tüketmemeye çalış. Vücudun kendisini tamir edeceği bir takım hormonlar, 23.00–4.00 arasında uyuyor olmanı gerektirir.

Bitki çaylarını ihmal etme. Özellikle sabah yeşil çay ve akşam rezene çayı.

Karbonhidratları tamamen kesme. Az ve sayılı miktarlarda kontrollü şekilde tüket.

Diyete sert bir şekilde girersen bıkarsın. Kademeli şekilde gir,2 haftalık periyotlar halinde hafif geçişler yap. Kendini zorlama. Anlık sonuç bekleme. İstikrar daha önemli.

Aç karna şeker yemekten kaçın. Kan şekerin çok hızlı yükselir, daha hızlı düşer, daha çok acıkırsın ve başın döner. Tatlı şeyler hep en sonda yenilmeli.

Kompleks şekerlerden kaçın. Ekmek tüketeceksen tam tahıllı ya da kepekli olsun.

Bağırsaklardaki bakterilerin sağlığı çok önemli…

--

--